top of page
Αναζήτηση
Flax Natural Products

Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Η ασφαλής οδήγηση είναι ευθύνη όλων μας καθημερινά, όχι μόνο στις γιορτές

15η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα


1970 φιλικά αλκοτέστ - πάνω από 600 εθελοντές - 40 πόλεις - 2.500 οδηγοί


Για ακόμη μια χρονιά, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», διοργάνωσε με επιτυχία την 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα, στις, 16 Οκτωβρίου 2021. Πάνω από 600 εθελοντές βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή της δράσης, σε 40 πόλεις της Ελλάδας, για «έναν κόσμο χωρίς ατυχήματα».


Η συμμετοχή τόσο των μελών, των στελεχών και των εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ. αλλά και των πολιτών, που θέλησαν να πάρουν μέρος στη δράση, ήταν ικανοποιητική και ενθουσιώδης, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.


Λαμβάνοντας υπόψιν ότι 1 στους 4 θανάτους από τροχαία οφείλεται στην οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, κεντρικός άξονας της δράσης ήταν ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί». Οι εθελοντές προέτρεπαν τις παρέες, να ορίσουν το άτομο που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ προκειμένου να είναι ο «οδηγός της παρέας» ο οποίος φορώντας ένα αναγνωριστικό βραχιολάκι στο τέλος της βραδιάς θα κάνει ένα φιλικό αλκοτέστ επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του. Κάθε οδηγός της παρέας που δεν κατανάλωνε αλκοόλ, πήρε ένα δωράκι επιβράβευσης, αφού τήρησε πιστά την υπόσχεσή του.


Στόχος του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» ήταν να ενισχύσει την προσπάθεια της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης για την προστασία όλων των χρηστών του δρόμου, καθώς παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των δεικτών των τροχαίων ατυχημάτων μετά το Lock down.



Παρακάτω τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ:

o Έξι στους δέκα οδηγούς στην Ελλάδα θεωρούν ότι ο «οδηγός της παρέας» μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ και να οδηγήσει αρκεί να είναι κάτω από το όριο

o Το 88% των οδηγών ήταν ΚΑΤΩ από το όριο, το 53% ΔΕΝ κατανάλωσε ΚΑΘΟΛΟΥ αλκοόλ ενώ το 12% ήταν ΠΑΝΩ από το όριο με μέσο όρο ηλικίας τα 32,5 έτη.

o Από τις πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά ήταν η Λαμία, η Άρτα και η Κέρκυρα ενώ οι πόλεις με τα πιο ανησυχητικά ποσοστά τα Τρίκαλα και το Χαλάνδρι.

o Το 50% των οδηγών είχε προγραμματίσει από πριν να γίνει οδηγός της παρέας.

o Το 87% θεωρεί ότι διασκέδασε εξίσου ή περισσότερο από τους φίλους του

o Το 68% θα ξαναγινόταν ο οδηγός της παρέας



Η Flax αναγνωρίζει τη σημασία της εκπαίδευσης των πολιτών ως προς την σωστή τήρηση του Κ.Ο.Κ. και στηρίζει το έργο του Ι.Ο ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα, δωρίζοντας προϊόντα τα οποία δόθηκαν στους οδηγούς της παρέας σαν επιβράβευση της μη κατανάλωσης αλκοόλ.



Tips για ασφαλή οδήγηση όλες τις ημέρες, όχι μόνο το χειμώνας & τις γιορτές


  • Φοράμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας ή το κράνος.

  • Διατηρούμε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη και η απόσταση ασφαλείας.

  • Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ αν υπάρχει προοπτική να οδηγήσουμε. Αν πιούμε, καλούμε ταξί για να επιστρέψουμε σπίτι μας.

  • Δεν μιλάμε στο κινητό. Αν είναι επείγον να απαντήσουμε στην κλήση, σταματάμε δεξιά με alarm.

  • Σεβόμαστε τους φωτεινούς σηματοδότες, του μοτοσικλετιστές & τις διαβάσεις πεζών.

  • Οι κακές καιρικές συνθήκες συνδυάζονται συνήθως και με συνθήκες χαμηλής ορατότητας γι αυτό απαιτείται η χρήση των υαλοκαθαριστήρων και των φώτων.

  • Σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης οδηγούμε με αυξημένη προσοχή. Oι κινήσεις μας σε όλα τα χειριστήρια είναι ιδιαίτερα απαλές και σταθερές, σε καμιά περίπτωση απότομες ή επιθετικές.


Και μην ξεχνάτε!


  • Παραμένουμε ήρεμοι και ψύχραιμοι κάθε στιγμή που κινούμαστε στο δρόμο.

  • Παρκάρουμε μόνο στα προκαθορισμένα σημεία και σε καμιά περίπτωση στο πεζοδρόμιο, σε διάβαση πεζών ή σε ράμπα για ΑμεΑ.




Για περισσότερες πληροφορίες:

Comments


bottom of page